Κωνσταντίνος Μαρτίνης
Passion for DanceΚλασσικό Μπαλέτο

Ξεκίνησε χορό σε ηλικία δέκα έξη ετών στη Θεσσαλονίκη, με δάσκαλο ένα χορευτή –χορογράφο με διεθνή καριέρα και πρωταρχική θέση στην Όπερα του Βουκουρεστίου, τον κ. Νικόλαο Μπαζάκα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη επαγγελματική σχολή κλασικού μπαλέτου της Δέσποινας Γρηγοριάδου το 1978.

Παράλληλα με την φοίτηση του στη επαγγελματική σχολή προσλαμβάνετε στην Εθνική λυρική σκηνή στο corps de balle και το 1985 γίνεται κορυφαίος χορευτής . Έχει πάρει μέρος από το 1975-2005 σχεδόν σε όλο το κλασικό ρεπερτόριο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους ως σολίστ ή κορυφαίος χορευτής στα έργα: ζιζέλ- καρυοθραύστης-Δον κιχώτης-Λίμνη των κύκνων-Μπαγιαντέρα- Σταχτοπούτα-Ωραία κοιμωμένη-Κοπέλιους, Ρωμαίος και Ιουλιέτα κ.α. Επίσης έχει πάρει μέρος ως σολίστ στο σύγχρονο ρεπερτόριο με διακεκριμένους δασκάλους, χορευτές και χορογράφους όπως : Karole Armitage, Lorka Massin, Germinal Cassado, rudi van Dantjig, Alis Elliot, Oλεγκ Βινογράντοφ, Ζουζού Νικολούδη, Γιάννη Μέτση, Λεωνίδα Ντε Πιάν , Ραλού Μάνου. Σπάρεμπλεκ, Σερζ Κετέν, Βαν Ντάικ, Μπιλι Κάρτερ, Σιλβέστερ Αττίλα, Γκαλίνα Μποκόεβα, Χάρη Μανταφούνη κ.α.

Από το 1978 μέχρι το 2003 συμμετέχει ως solist ή κορυφαίος χορευτής με το μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. στο φεστιβάλ Αθηνών «ΗΡΩΔΕΙΟ» με έργα «΄Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» « Δον Κιχώτης» «Ζορμπάς» «Σταχτοπούτα» και πολλά άλλα έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Επίσης με το μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. έχει κάνει περιοδείες στο εξωτερικό : Κύπρο με την οπερέτα « Νυχτερίδα» και το μπαλέτο «Ζορμπά» – Αυστραλία – Τουρκία με το έργο «Ζορμπά» και Αίγυπτο με τα έργα «Μπαγιαντέρα και Ζορμπά»
Το 1986 έχει χορέψει σαν σολίστ στο «Εθνικό μπαλέτο Ιταλίας» στα έργα « Δον Κιχώτης» και «Κακοφυλαγμένη κόρη».

Υπήρξε solist του «Ελληνικού χοροδράματος» και συμμετείχε στις παραστάσεις της περιόδου 1979 – 1989, με τα έργα: Πυθοπρακτά- Μήδεια- Ηλέκτρα- Καραγκιόζης-Οιδίπους τύραννος- έξη λαϊκές ζωγραφιές-Φαντασία πάνω στον Αριστοφάνη-Ο νεκρός αδελφός-Προμηθέας δεσμώτης – o ξένος κ.α., καθώς επίσης και στις περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: Ολλανδία – Γαλλία – Κύπρο – Βουλγαρία – Ρωσία – Λιθουανία με τα παραπάνω έργα.

Επίσης συνεργάστηκε σαν solist επί σειρά ετών με το «Πειραματικό μπαλέτο Αθηνών» του Γιάννη Μέτση, και με το «Κέντρο κλασικού μπαλέτου» του Λεωνίδα Ντε Πιαν, σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

‘Εχει χορέψει επίσης με το χορόδραμα της Ραλλού Μάνου στο Θέατρο της Επιδαύρου με έργα : «Φαντασία πάνω στον Αριστοφάνη» «Προμηθέας δεσμώτης» και στο φεστιβαλ Φιλίππου-Θάσου με το μπαλέτο της Ε,Λ,Σ με έργα «Ορέστης» – «Ζορμπάς» – «Φάουστ»

Από το 1991 ασχολείται με την διδασκαλία –χορογραφία. Δημιούργησε το τμήμα μπαλέτου στο «Πολιτιστικό κέντρο» Αγίων Αναργύρων, όπου και χορογράφησε τα θεατρικά εργα: Εκκλησιάζουσες – Όρνιθες , Βάτραχοι. Οι σφήκες, Λυσιστράτη – αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο – βραδιά Καβαδία κ.α.

Το 1998 τίμηθηκε με ειδικό βραβείο «τιμητική πλακέτα με το σύμβολο των Αγίων Αναργύρων» για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου. Το 2007 του απένειμε ο όμιλος «UNESCO» για τον πολιτισμό της ειρήνης «UNESCO CLUB FOR CULTURE OF PEACE» τιμητικό δίπλωμα για την πολύχρονη προσφορά του.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 διορίστηκε μέλος στην επιτροπή του Υπουργείο Πολιτισμού για τις πανελλήνιες εξετάσεις χορού στην ανώτερη εκπαίδευση.

Σήμερα διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ανδρομάχη Καφαντάρη» καθώς και στις ερασιτεχνικές σχολές της.